Bloggvänner

måndag 25 juni 2012

Projekt i hamn

Ett rabattprojekt som pågått i några år är ÄNTLIGEN i hamn! Kantgrävningen gjordes hösten för två år sedan och jord, grus, kompostmaterial och annat "skräp" lades dit. I fjol satte jag potatis där för att luckra upp grässvålen som jag inte tagit bort. I höstas grävde jag igenom jorden något och lade på mer rens och kompostmaterial. Nu i helgen kom till slut kanten dit, och så alla växter förstås!
Kanten består av plåt, ca 20 cm över jordytan och lika mycket under. Plåtremsorna är skruvade ihop. Tids nog rostar plåten och "blir osynlig för ögat". Fyllde sand mot plåtkanten, just nu ser det ut som en badstrand, men det blir nog bättre. Närmast sitter sedan tidigare en vit ros 'Nevada'. Jordytan har jag täckt med gräsklipp. 
Närmast, i en egen plåtrundel, står ett äppelträd 'Rödluvan'. Äpplet har aldrig tidigare blommat så mycket som detta år, underbart! Funderar på att lägga markduk under trädet och täcka med kullersten, då ytan under trädet just nu är täckt med gräs och rödfibbla. Fibblan är i alla fall instängd bakom plåtkanten nu. I vänstra hörnet står en rosablommande, mörkbladig prydnadsapel 'Profusion'. Sedan har jag äntligen fått plantera ut en massa frösådda perenner och andra flyttade. Men det är nog redan nu för fullt i rabatten...;-)

Bland ettårsplantorna överraskar detta sköna lejongap 'Twinny Peach'. Den skulle enligt fröpåse och internet  vara ljusare i färgen, mer äppelblomsljuvlig. Men jag misstycker INTE över den mer brända terracottafärgen. Det blir lite mer calypso och karneval i stora blomlådan bara, vem kan vara ledsen över sånt!?

Ännu en ettåring, doftflox 'Chilled Champagne'. Jo, den doftar GOTT på kvällen. Synd bara att  alla myggorna också vill vara med och lukta (och lite annat med).
Bland alla förgätmigejer som frösått sig överallt dök denna söta upp. Vore kul att kunna ta frö från den och se hur barnen blir...


Backsipporna har blommat fantastiskt i år. Lika sköna som blommorna är fröställningarna.

Blåa, blåa, BLÅA Azurögat,Lindelofia anchusoides, har slagit ut! Trodde den var tvåårig, nu blommar den för andra året, tredje året på platsen. Ja, jag är inte ledsen över det heller;-)

Som vanligt är det lite rörigt här och där. Charmigt? Ja, om det blir så här i alla fall. På komposthögen frodas småplantor av röd trädgårdsmålla, helt underbar när solen lyser genom bladen. Som synes finns även helt vanligt gröna ogräs också;-) 
En självsådd akleja blinkar till med en lila glimt i morgonljuset. Det rödmurriga i bakgrunden är en rödbladig gråal.
Alen är underskön på våren/ försommaren när solen leker i bladen. Senare på sommaren blir den mycket mörkt grön i bladverket. Blir ganska snabbt ett riktigt stort träd.


3 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt förarbete. Hoppas rabatten blir lika snygg. Det ser bra ut redan.

  SvaraRadera
 2. Kul om det funkar att sätta potatis som förberedelse?! Jag provar det i år på platsen som ska bli äng : ) Snygg form på din nya rabatt!
  /Cika

  SvaraRadera
 3. Oj vilket jobb du haft med den rabatten, men snyggt blev det! Kul att se när allt växer upp! Mycket fint som blommar hos dig, lejongapen var jättefin!

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad, då blir jag glad!
Det är alltid kul se om nån läst mina funderingar;-)

Du kan kommentera även om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress. Klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå!
Åsa