Bloggvänner

onsdag 21 december 2011

Har ingen hand med ungkarlar!

Fått tag i ett gammalt recept på Ungkarlar! 
En god, mör kaka med socker och mandel på. Mycket potatismjöl i degen och även mycket smarrig i smaken! Men receptet är gammalt, förmodligen nästan sedan vedspistiden. Och förmodligen var det andra bakningsegenskaper på mjölet på den tiden, för detta blev totalfiasko!!! 3 plåtar ungkarlar i sophinken, det är många söta pojkar det!
Nu har jag googlat och hittat modernare recept på dessa kakor. Nån dag ska jag utkräva revanch på ungkarlsbakningsfronten. "Baka din egen ungkarl, forma och smaksätt efter eget tycke", det låter ju inte såå illa;-)
Bakningsilet har gett med sig för stunden, och ett fint lager mjöl har lagt sig över köket. Skönt med en kopp te och avsmakning av kanellängderna; helt OK. Julsnö faller stilla ute och talgoxarna bråkar på fågelbordet. 
Strax dax röja upp i köket. Skura toan, torka golvet, ta in granen, peta in nejlikor i apelsiner. Kanske läge slå in det sista julklapparna, sen får det fan i mej vara JUL!

Receptet, det "moderna":


Ungkarlar

200 g smör/margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl

Arbeta ihop alla ingredienser Gör 2 st rullar, ca 3 cm i diameter. Låt stå kallt. Skär i skivor och doppa i pärlsocker.
Bakas i 175 grader, ca 10 min. 

1 kommentar:

 1. Åsa!

  Tag hälften smör och hälften margarin.
  Pensla med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker och hackad mandel.
  Baka i 175 grader.

  Hoppas att du lyckas!

  Lena

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad, då blir jag glad!
Det är alltid kul se om nån läst mina funderingar;-)

Du kan kommentera även om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress. Klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå!
Åsa